Összetétel: Organikus zsír-csökkentett kakaópor kakaóbabból előállítva (Theobroma Cacao), Criollo fajta.
Használat: A PlanetBIO kakaópor keserűcsokoládé ízű. Keverhetjük édes gyümölcsökkel (banán, datolya, szilva, füge stb.), szárított gyümölcsökkel (datolya, faeper, mazsola stb.), vagy diófélékkel (mandula, kesudió, mogyoró stb.). Felhasználhatók turmixokban, gabonafélékkel kásákban, joghurtba keverve, kekszekben és nyers desszertekben. Díszként szolgálhatnak süteményeken, gyümölcssalátákon és egyéb ételeken. A kakaóbab porrá őrölve csokoládék, csokoládés italok vagy desszertek keszítésére is alkalmas.A kakaópor lefekvés előtti fogyasztása nem ajánlott. Fogyasztása nem helyettesíti a változatos és kiegyensúlyozott étrendet valamint az egészséges életmódot.
Származási ország: Peru
Tárolás: Hűvös, száraz helyen tárolandó.
A kakaópor egy összetett étel, ami számos értékes természetes anyagot tartalmaz, mint például rostokat, fehérjét és ásványi anyagokat. A benne lévő magnézium és vas csökkenti a fáradtságérzetet, míg a cink, egy antioxidáns, megvédi a sejteket az oxidatív stressz ellen és hozzájárul az egészséges bőr-, haj- és köröm növekedéshez.
Kakaópor
A kakó eredete
A kakaófa (Theobroma cacao) Közép- és Dél-Amerika trópusi területein őshonos örökzöld fa. Fényes, zöld levelei fiatal hajtásként még vöröses színűek. Fehér virágai délután nyílnak ki, és egész éjjel nyitva maradnak. Ismertségét azonban leginkább termésének, a kakaóbabnak köszönheti. A kakaóhüvelyek egy év alatt 30 cm hosszúra fejlődnek és érnek meg a fákon. Mindegyik 20-60 kakaóbabot tartalmaz, melyet fehér péppel ölel körül. A pépet frissítő gyümölcslének facsarják ki, a kakaóbabot peddig addig erjesztik, míg nem veszít keserűségéből. A kakaóporról ne csak a csokoládé jusson eszünkbe, hiszen önmagában is egy tápláló superfood!
A PlanetBIO kakaó tartalma
A PlanetBIO kakaópor ellentétben a kakóbabbal vagy törettel, kevesebb zsírt tartalmaz ( a teljes tömeg 11,5% - a) és több proteint (a teljes tömeg 24,1% - a) , amely az izomzat megfelelő működéséhez és a csontozat fejlődéséhez szükséges. A PlanetBIo kakópor olyan ásványianyagok forrása is, mint a cink a vas és a magnézium. A magnézium segíti az idegrendszer normál működését, így hozzájárul a stressz és a kimerültség csökkentéséhez. Továbbá a fogak és csontok normál állapotának fenntartását-, valamint a normál izomműködést biztosítja. A vas többek között részt vesz a vörösvérsejt és a hemoglobinképzésben. A cink hozzájárul az immunrendszer normális működéséhez, a normál fehérjeszintézishez, valamint a csontok, a haj, a bőr és a körmök épségéhez. Védi a sejteket a stresszhatásokkal szemben, szerepet játszik a sejtosztódási folyamatokban és a zsírsavak normál anyagcseréjében.
A PlanetBIO kakó fajtája és előállítása
A PlanetBIO kakaóport a kakaóbabok criollo fajtájából állítják elő, ez adja különleges zamatát. A criollo a legnemesebb kakóbab-fajtának számít, a világ összes kakaótermesztésének mindössze 10%-át teszi ki. Aromája gazdag, összetett és hosszantartó. A criollo-t különösen nehéz termeszteni, mivel rendkívül érzékeny a különböző környezeti hatásokra. Terméshozama kicsi. Ezért tartják oly nagy tiszteletben a criollo-t.
A criollo kakaópor előállítása során a kakaóbabot előbb erjesztik, hogy veszítsen keserűségéből, majd szárítják, és végül sűrű pasztává őrlik. Körülbelül60°C-on vonják ki a kakaóvajata pasztából, a többi száraz részt a kakaópor előállítására hasznáják.
A kakaó természetes élénkítőszereket tartalmaz, főként teobromint és koffeint. Ezen stimulánsok serkentik az idegrendszert és növelik energiaszintünket. Érdemes azonban mértékkel fogyasztani őket, mivel nagy mennyiségben kimerítik a szervezetet. A kakaót nem javasoljukaz esti időszakban, mert alvási problémákat okozhat.
Felhasználási javaslat
A PlanetBIO kakaópor keserűcsokoládé ízű. Keverhetjük édes gyümölcsökkel (banán, datolya, szilva, füge stb.), szárított gyümölcsökkel (datolya, faeper, mazsola stb.), vagy diófélékkel (mandula, kesudió, mogyoró stb.). Felhasználhatók turmixokban, gabonafélékkel kásákban, joghurtba keverve, kekszekben és nyers desszertekben. Díszként szolgálhatnak süteményeken, gyümölcssalátákon és egyéb ételeken. A kakaóbab porrá őrölve csokoládék, csokoládés italok vagy desszertek keszítésére is alkalmas.
Érdekességek a kakaóról
Tudta, hogy … ?
… a maják és aztékok fizetőeszközként használták a kakaóbabot?
… három fajta kakaót használnak a csokoládéiparban? Ezek a criollo, a forastero és a trinitario. A criollo a legritkább, de ez nem volt mindig így. Kétszáz évvel ezelőtt a criollo volt a domináns kakaóbab. A mai criollo ritkaságának oka a betegségekkel szembeni ellenálló képességének hiánya, így a világpiacot jelenleg a foraster uralja. A trinitario hibrid faj, a másik kettő keresztezésével hozták létre.
… a kakaófák legjobban magasabb fák árnyékában teremnek? Ezért a kakaóültetvények ritkán állnak csak egy fajból, ezzel elősegítve a biodiverzitást.
… a kakaó virágai közvetlenül a fa törzséből nőnek? Ezt az érdekes jelenséget kauliflóriának nevezik a növénytanban.
Planetbio CAMU CAMU por, organikus táplálékkiegészítő, 100% bio
6 490 Ft
|
Planetbio organikus KENDERMAG FEHÉRJEPOR, 100% bio
4 590 Ft
|
Planetbio organikus LUCUMA por, 100% bio
Normál ár:
Az ár érvényes: |